Bespaar kosten op uw rekeningen dankzij een verhelderende energiekeuring

Bespaar kosten op uw rekeningen dankzij een verhelderende energiekeuring

EPC

Van plan om uw woning te verkopen of te verhuren of swingen de kosten van uw energiefacturen de pan uit? Dan maakt u maar beter snel werk van een EPC. Daarin staat de verplichte informatie over de energiezuinigheid van uw woning en hoe u die kan verhogen.

Wat is een energieprestatiecertificaat (EPC)?

Een EPC geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het certificaat toont met andere woorden de prestaties en score van uw woning aan op het vlak van energie(sparen). Het moet verplicht aanwezig zijn bij de verkoop of verhuur van een woning.

Op openbare plaatsen moet het EPC op een duidelijk zichtbare plaats hangen, zodat iedereen het certificaat gemakkelijk kan raadplegen.

De energiekeuring moet uitgevoerd worden door een erkend energiedeskundige. Immo Corbati is door de Vlaamse Regering erkend en beschikt over de juiste ervaring en expertise om de energiekeuring uit te voeren. Na deze keuring krijgt u het EPC binnen de week overhandigt.

Een certificaat is tien jaar geldig. Nadien moet er een nieuwe keuring plaatsvinden (als u wil verkopen of verhuren). Voert u enkele renovatiewerken of andere investeringen uit? Dan is het een goed idee om meteen ook een nieuw EPC te laten opmaken.

Een energiekeuring is niet hetzelfde als een elektrische keuring!

Het EPC is verplicht (bij verkoop en verhuur)

Bij verkoop of verhuur van een woning, moet altijd een geldig EPC aanwezig zijn. Zonder het certificaat wordt de verkoop opgeschort. Als u de woning toch probeert te verkopen of verhuren zonder een geldig EPC, riskeert u een boete tussen de 500 en de 5.000 euro.

In sommige specifieke situaties is een EPC niet nodig. Ontdek de uitzonderingen of vraag Immo Corbati om meer informatie.

Hoe wordt mijn EPC-score berekend?

De energiescore (ook gekend als energiewaarde of kengetal) drukt de energiezuinigheid uit van een woning. Om tot deze score te komen, moet de keurder rekening houden met enkele parameters:

  • Bouwjaar en soort bebouwing
  • Bruikbare vloeroppervlakte
  • Aanwezige isolatie
  • Installatie voor verwarming en warm water
  • Energieproductie

Nadien krijgt de energiescore een plaats op de energiebalk (zie foto hieronder). Een lage waarde (in de groene zone) wijst op een energiezuinige woning. Hoe hoger de score, hoe slechter de prestatie op gebied van energiezuinigheid.

 

Een lage energiewaarde = een lage energiefactuur?

Een goed EPC heeft een lage energiescore. Werpt een lage score ook zijn vruchten af op uw energiefacturen? Niet altijd, er wordt bij de berekening van de energiewaarde immers geen rekening gehouden met het verbruik. Een hoge energiescore houdt wél in dat de energiezuinigheid van uw woning niet goed zit.

Als uw EPC een hoge energiescore heeft, blijft u dus beter niet bij de pakken zitten (ook al bent u niet van plan om te verkopen of verhuren). Laat u niet afschrikken door mogelijke renovaties of investeringen om de energiezuinigheid te verhogen. U komt mogelijk in aanmerking voor een premie.

Hebt u een hoge energiewaarde en wilt u die score verlagen? Immo Corbati kan u hierbij helpen dankzij de expertise en ervaring van zijn energiedeskundige.

Een EPC is niet hetzelfde als een EPB

Een energieprestatiebinnenklimaatstudie (EPB) is een verplichte keuring bij nieuwe woningen en grote verbouwingen. Doel van deze studie is om de isolatienormen te halen en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Nieuwe energieverspillende woningen worden zo uitgesloten.

Immo Corbati stelt alleen EPC’s op.

Doe een beroep op een Immo Corbati-deskundige

Immo Corbati is een erkend energiedeskundige. U kan een beroep doen op onze deskundige voor:

  • Een EPC op te stellen (ook als u verkoopt of verhuurt via een ander kanaal)
  • Een energiezuinigere woning door uw energiescore te laten zakken en zo energie te besparen
  • Extra advies en informatie over EPC, energiezuinigheid en energiewaarden

Overtuigd? Vraag hier een gratis offerte aan!

Fout: Contact formulier niet gevonden.